2015 жылғы 30 сәуір, Астана қаласы
Қазақстан Республикасының Ұлттық ұланын бейбіт уақытқа тамақтандырудың, азық-түлікпен, азықпен, жабдықпен, асханалық-ас үйлік ыдыспен және азық-түлік қызметінің техникасымен жабдықтаудың арналған заттай нормаларын бекіту туралы
Қазақстан Республикасы Бюджет кодексінің 69-бабының 2-тармағына сәйкес бұйырамын:
1. Қоса беріліп отырған Қазақстан Республикасының Ұлттық ұланын тамақтандырудың, азық-түлікпен, азықпен, жабдықпен, асханалық-ас үйлік ыдыспен және азық-түлік қызметінің техникасымен жабдықтаудың бейбіт уақытқа арналған заттай нормалары бекітілсін.
2. Қазақстан Республикасы Ұлттық ұланының Бас қолбасшылығы (Р.Ф.Жақсылықов) заңнамада белгілінген тәртіппен:
1) осы бұйрықты Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркеуді;
2) осы бұйрықты мемлекеттік тіркегеннен кейін күнтізбелік он күн ішінде мерзімді баспа басылымдарында және «Әділет» ақпараттық –құқықтық жүйесінде ресми жариялауға жолдауды;
3) осы бұйрықты Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің интернет-ресурсында орналастыруды.
3. Осы бұйрықты Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркегеннен кейін күнтізбелік он күн ішінде Қазақстан Республикасының нормативтік құқықтық актілерінің эталондық бақылау банкіне енгізу үшін «Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінің Республикалық құқықтық ақпарат орталығы» шаруашылық жүргізу құқығындағы республикалық мемлекеттік кәсіпорнына жолдауды қамтамасыз етсін.
4. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау Қазақстан Республикасы Ұлттық
ұланының Бас қолбасшысы генерал-лейтенант Р.Ф.Жақсылықовқа жүктелсін.
5. Осы бұйрық алғаш ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.
Министр полиция генерал-лейтенанты Қ.ҚАСЫМОВ
«КЕЛІСІЛДІ»
Қазақстан Республикасының Қаржы министрі Б.СҰЛТАНОВ
2015 ж. 27 қараша
Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрінің 2015 жылғы 30 сәуірдегі № 420 бұйрығымен бекiтiлген
Қазақстан Республикасының Ұлттық ұланында бейбiт уақытқа тамақтандырудың, азық-түлiкпен, азықпен, жабдықпен, асханалық-ас үйлік ыдыспен және азық-түлiк қызметінің техникасымен жабдықтаудың арналған заттай нормалары
1-заттай норма
«Жалпы әскери азық үлесі»
Р/с
№ Азық-түлік атауы 1 адамға грамм/күн
1. 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан 350
2. 1-сұрыпты құнарландырылған бидай ұнынан пісірілген нан 400
3. 1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) 10
4. 1-сұрыпты қарақұмық жармасы 30
5. Жоғары сұрыпты сұлы жармасы 10
6. 1-сұрыпты арпа жармасы 10
7. Жоғары сұрыпты тары жармасы 10
8. 1-сұрыпты ұнтақталған арпа жармасы 10
9. Жоғары сұрыпты күріш жармасы 30
10. 1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ) 10
11. Жоғары сұрыпты макарон өнiмдерi (вермишель, түтік кеспе, кеспе) 35
12. 1-санатты сиыр етi 200
13. 1-санатты тауық еті 30
14. Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық 20
15. Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) 120
16. Тауық жұмыртқасы (дана) 1
17. Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 90
18. Айран*, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 60
19. Қаймақ*, майлылығы кемінде 15 % 30
20. Сүзбе*, майлылығы кемінде 9 % 30
21. Мәйектi қатты ірімшiк 35
22. Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % 40
23. Күнбағыс майы 40
24. Құмшекер 70
25. Ара балы (10 г пакеттелген) 20
26. Жоғары сұрыпты қара шай 2
27. Йодталған ас тұзы 20
28. Наубайханалық тығыздалған ашытқы* 0,3
29. Лавр жапырағы 0,2
30. Ұнтақталған бұрыш 0,3
31. Қыша ұнтағы 0,3
32. Тағамдық сiрке қышқылы 70 % 0,1
33. Жаңа пiскен картоп 420
34. Жаңа піскен ақ қауданды қырыққабат 130
35. Жаңа пiскен қызылша 40
36. Жаңа пiскен сәбiз 95
37. Жаңа пiскен басты пияз 65
38. Жаңа пiскен сарымсақ 5
39. Жаңа пiскен қияр* 50
40. Жаңа пiскен қызанақ* 50
41. Томат пастасы 6
42. Жаңа пiскен тәтті бұрыш 20
43. Жаңа пiскен көк* (көк пияз, аскөк, желкек) 20
44. Көкөнiс шырыны (миллилитр) 90
45. Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин) 200
46. Кептiрiлген жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік) 20
47. Жемiс-жидек шырыны (миллилитр) 90
48. Поливитаминдi препарат, драже (желтоқсан-мамыр) 1
Ескертпе:
* оларды беру мүмкін болмаған кезде нормаға сәйкес ауыстырылады.
1. Осы норма бойынша мемлекет есебiнен:
1) басқа нормалар бойынша азық-түлiк алатындарды қоспағанда, мерзiмдi қызмет әскери қызметшiлерi;
2) ведомстволық тиесілігіне қарамастан әскери қызметшiлер;
3) әскери жиындарға шақырылған әскери мiндеттілер, әскери даярлаудан өтетін әскери кафедралардың студенттерi, әскери оқу орындарының (әскери факультеттердің) курсанттары – жиындардан (тағылымдамадан) өту кезеңінде, әскери қызметшiлердi оқу бөлімдерінде және оқу орындарында оқыту, әскери даярлаудан (қайта дайарлаудан) өту кезеңінде, сондай-ақ осы бөлiмдерге, бөлiмшелерге iссапарға келген әскери қызметшілер;
4) штаттық әскери оркестрлердiң музыкант тәрбиеленушiлерi, оларда мерзiмдi қызмет әскери қызметшілерi осы норма бойынша азық-түлiкпен қамтамасыз етiледі;
5) мерзімді қызмет әскери қызметшілері, сондай-ақ әскери оқу орындарына түсу үшін әскери жиындарға жіберілетін әскерге шақырушылар, әскери оқу орындарына келген күннен бастап қабылданған немесе қабылдаудан бас тартқан күнге дейін жабдықталады;
6) әскери қызметшілер – қызметтік жауынгерлік тапсырма орындаған кезде;
7) әскери қызметшілер – жауынгерлік кезекшілік атқарған уақытта;
8) әскери қызметшілер – далалық шығуларға қатысқан уақытта;
9) әскери қызметшілер – тәуліктік нарядта қызмет атқарған кезде;
10) әскери қызметшілер – қарауылда қызмет атқарған кезде;
11) әскери қызметшiлер – әскери және арнайы жүктерге (әскери эшелондарға) iлесiп жүру және оларды тасымалдау кезiнде және осы жүктердi қабылдау орнына барған немесе тапсырғаннан кейiн кері қайтқан жолда жабдықталады.
«Ауыз сумен қамтамасыз ету» негiзгi нормаларына қосымша азық үлесі
Р/с
№ Азық-түлік атауы 1 адамға күніне/ миллилитр
1. Бөтелкедегі ауыз су 1500
Ескертпе:
Осы норма бойынша мемлекет есебiнен әскери қызметшілер далалық шығуларда, оқу-жаттығуларда, маневр жасауда, полигондарда, зілзала және апаттар аудандарында, төтенше жағдайларда, әскери жанжалдар кезінде, бітімгершілік операцияларында жабдықталады.
«Әскери эшелондарға ілесіп жүру кезiндегi» негiзгi нормаларға қосымша азық үлесі
Р/с
№ Азық-түлік атауы 1 адамға грамм/күн
1. 1-санатты сиыр еті 120
2. Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % 20
3. Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 100
4. Құмшекер 25
5. Қаймақ*, майлылығы кемінде 15 % 30
6. Сүзбе*, майлылығы кемінде 9 % 30
Ескертпе:
* негізгi норманың осы өнiмдерi қосымша норма берiлген кезде берілмейді.
Осы норма бойынша мемлекет есебінен әскери эшелондарға ілесіп жүру үшін қарауыл (командалар) құрамына тағайындалған әскери қызметшілер – жүктерді тасымалдау кезінде және осы жүктерді қабылдау орнына барған және тапсырғаннан кейін кері қайтқан жолда жабдықталады.
«Құрметті қарауыл ротасына арналған» негізгі нормаларға қосымша азық үлесі
Р/с
№ Азық-түлік атауы 1 адамға грамм/күн
1. 1-санатты сиыр еті 100
2. Сиыр сүті, құнарлығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 150
3. Мәйектi қатты ірімшiк 10
4. Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 15
5. Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин) 50
Ескертпе:
осы норма бойынша мемлекет есебінен құрметті қарауыл бөлімшелерінің мерзімді қызмет әскери қызметшілері, салтанатты рәсімдер бөлімшелерінің әскери қызметшілері, сондай-ақ мерзімді қызмет әскери қызметшілері әскери оқу орындарының (әскери факультеттердің) курсанттары әскери шеруге дайындалу және өткізу кезінде жабдықталады.
«Мерекелiк үлес» негiзгi нормаларына қосымша азық үлесі
Р/с
№ Азық-түлік атауы 1 адамға грамм/күн
1. 1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) 60
2. Печенье 30
3. Кәмпит 20
4. Наубайханалық тығыздалған ашытқы 0,2
5. Өсімдік майы 5
6. Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин) 200
Ескертпе:
осы норма бойынша мемлекет есебiнен:
1) мерзiмдi қызмет әскери қызметшілері мен оқу орындарының (әскери факультеттердің) курсанттары – Қазақстан Республикасының заңнамасына сәйкес айқындалған мереке күндері және тиісті органдардың, мекемелер мен бөлімдердің құрылғанын мерекелеген күндері және әскери ант қабылдаған күндері;
2) әскери жиындарға шақырылған және бұрын әскери ант қабылдамаған әскери міндеттілер – әскери ант қабылдаған күндері жабдықталады.
«Қарауылда қызмет өткерген кездегi»
негiзгi нормаларға қосымша азық үлесі
Р/с
№ Азық-түлік атауы 1 адамға грамм/күн
1. 1-сұрыпты құнарландырылған бидай ұнынан пісірілген нан 100
2. Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % 15
3. Мәйектi қатты ірімшiк 10
4. Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық 30
5. Жоғары сұрыпты қара шай 0,5
6. Құмшекер 20
Ескертпе:
Осы норма бойынша мемлекет есебiнен әскери және мемлекеттік объектiлердi, күзету жөнiндегi қарауылдар құрамында қызмет (вахта) атқару кезiнде әскери қызметшілер, егер сағат 22-00-ден 6-00-ге дейiнгi кезеңде қарауылда (нарядта) қызмет атқару уақыты түнгi уақыттың кемiнде екi сағатын қамтыса жабдықталады.
«Емдеу-алдын алу үлесi» негiзгi
нормаларына қосымша азық үлесі
Р/с
№ Азық-түлік атауы 1 адамға күніне/ миллилитр
1. Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % 500
Ескертпе:
осы норма бойынша мемлекет есебiнен әскери қызметші: кочегарлар (операторлар), газ-электрмен дәнекерлеушiлер, жұмыстары улы химикаттармен байланысты медициналық (ветеринарлық) персонал және басқа да мамандар (рентгенологтар), жанар-жағармай материалдарымен (жанар-жағармай материалдары қоймасының бастығы, май құюшы) және су кәрiзімен (сантехник) ұдайы байланысты мамандар, құрамында ионды сәулелену заттары бар бұйымдарды сақтаумен, қорғаумен және оған техникалық қызмет көрсетумен байланысты қару-жарақ қызметінің мамандары (қару-жарақ қызметінің бастығы, қойма бастығы, сақтау орнының бастығы, техник, краншы, такелажшы) жабдықталады.
«Авариялық-құтқару жұмыстарын жүргiзу кезiндегi» негiзгi нормаларға қосымша азық үлесі
Р/с
№ Өнiмдердің атауы 1 адамға грамм/күн
1. Печенье * 100
2. Түрлі ет консервілерi 150
3. Түрлі ет-өсiмдiк консервілері 150
4. Екiншi түскi ас консервiлерi 200
5. Балық консервілерi (майлы шпрот) 60
6. Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық 60
7. Қант қосылған қоюландырылған қаймағы алынбаған сүт 60
8. Құмшекер 100
9. Шоколад 80
10. Витаминдi глюкоза 50
11. Лимон қышқылы 3
12. Кептiрiлген жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік) 30
13. Жаңғақ 40
14. Табиғи кофе 6
15. Какао ұнтағы 14
«Донорларға арналған азық үлесі» негiзгi нормаларына қосымша азық үлесі
Р/с
№ Өнiмдердің атауы 1 адамға грамм/күн
1. Жоғары сұрыпты қара шай 0,3
2. Шоколад 100
3. Жемiс-жидек шырыны (миллилитр) 200
4. Кептiрiлген жемiс (мейіз, өрік қағы) 40
5. «Гематоген» биологиялық белсенді қоспасы 40
Ескертпе:
Тағам түріндегі осы норма бойынша мемлекет есебінен әскери қызметшілерге негізгі нормалар бойынша олардың азық-түлік үлесімен (тағаммен) жабдықталуына қарамастан, қан тапсырған күні беріледі.
2-заттай норма
«Инженерлік-техникалық құрамға арналған азық үлесі»
Р/с
№ Өнiмдердің атауы 1 адамға грамм/күн
1. 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан 350
2. 1-сұрыпты құнарландырылған бидай ұнынан пісірілген нан 400
3. 1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) 10
4. 1-сұрыпты қарақұмық жармасы 30
5. Жоғары сұрыпты сұлы жармасы 10
6. 1-сұрыпты арпа жармасы 10
7. Жоғары сұрыпты тары жармасы 10
8. Жоғары сұрыпты күріш жармасы 35
9. 1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ) 10
10. Жоғары сұрыпты макарон өнiмдерi (вермишель, түтік кеспе, кеспе) 40
11. 1-санатты сиыр етi 300
12. 1-санатты тауық еті 30
13. Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық 25
14. Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) 140
15. Тауық жұмыртқасы (дана) 1
16. Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 180
17. Айран, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 60
18. Қаймақ, майлылығы кемінде 15 % 30
19. Сүзбе, майлылығы кемінде 9 % 30
20. Мәйектi қатты ірімшiк 35
21. Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % 40
22. Күнбағыс майы 40
23. Құмшекер 70
24. Ара балы (10 грамм пакеттелген) 20
25. Жоғары сұрыпты қара шай 2
26. Ерітілетін табиғи кофе 1
27. Йодталған ас тұзы 20
28. Наубайханалық тығыздалған ашытқы 0,3
29. Лавр жапырағы 0,2
30. Ұнтақталған бұрыш 0,3
31. Қыша ұнтағы 0,3
32. Тағамдық сiрке қышқылы 70 % 0,1
33. Жаңа пiскен картоп 450
34. Жаңа піскен ақ қауданды қырыққабат 130
35. Жаңа пiскен қызылша 40
36. Жаңа пiскен сәбiз 95
37. Жаңа пiскен басты пияз 65
38. Жаңа пiскен сарымсақ 5
39. Жаңа пiскен қияр 50
40. Жаңа пiскен қызанақ 50
41. Томат пастасы 6
42. Жаңа пiскен тәтті бұрыш 20
43. Жаңа пiскен көк (көк пияз, аскөк, желкек) 20
44. Көкөнiс шырыны (миллилитр) 90
45. Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин) 200
46. Кептiрiлген жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік) 20
47. Жемiс-жидек шырыны (миллилитр) 90
48. Поливитаминдi препарат, драже (желтоқсан-мамыр) 1
Ескертпе:
осы норма бойынша мемлекет есебiнен:
1) авиациялық техникаға қызмет көрсетуге және ұшуларды қамтамасыз етуге жіберілген әуеайлақтарда, полигондарда, техникалық және ұшыру бекіністерінде тұрақты жұмыс iстейтiн инженерлік-техникалық құрам – ұшуларды дайындау және орындау кезеңінде;
2) әскери жиындарға шақырылған әскери мiндеттілер, авиациялық бөлiмдерде инженерлік-техникалық лауазымдарда тағылымдамадан өтетін әскери оқу орындарының (әскери факультетінің) курсанттары – жиындардан (тағылымдамадан) өту кезеңiнде;
3) инженерлiк-техникалық құрамның әскери қызметшiлерi – жауынгерлік кезекшілік атқарған уақытта;
4) инженерлiк-техникалық құрамның әскери қызметшiлерi – далалық шығуларға қатысқан уақытта;
5) инженерлiк-техникалық құрамның әскери қызметшiлерi – тәуліктік нарядта қызмет атқарған кезде;
6) инженерлiк-техникалық құрамның әскери қызметшiлерi – қарауылда қызмет атқарған кезде;
7) инженерлiк-техникалық құрамның әскери қызметшiлерi – әскери және арнайы жүктерге (әскери эшелондарға) iлесiп жүру және оларды тасымалдау кезiнде және осы жүктердi қабылдау орнына барған немесе тапсырғаннан кейiн кері қайтқан жолда жабдықталады.
3-заттай норма
«Оқу орындарының курсанттарына арналған азық үлесі»
Р/с
№ Азық-түлік атауы 1 адамға г/күн
1. 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан 350
2. 1-сұрыпты құнарландырылған бидай ұнынан пісірілген нан 400
3. 1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) 100
4. 1-сұрыпты қарақұмық жармасы 30
5. Жоғары сұрыпты сұлы жармасы 10
6. 1-сұрыпты арпа жармасы 10
7. Жоғары сұрыпты тары жармасы 10
8. 1-сұрыпты ұнтақталған арпа жармасы 10
9. Жоғары сұрыпты күріш жармасы 30
10. 1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ) 10
11. Жоғары сұрыпты макарон өнiмдерi (вермишель, түтік кеспе, кеспе) 35
12. 1-санатты сиыр етi 250
13. 1-санатты тауық еті 30
14. Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық 25
15. Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) 120
16. Тауық жұмыртқасы (дана) 1
17. Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 180
18. Айран, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 60
19. Қаймақ, майлылығы кемінде 15 % 30
20. Сүзбе, майлылығы кемінде 9 % 30
21. Мәйектi қатты ірімшiк 35
22. Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % 40
23. Күнбағыс майы 40
24. Құмшекер 70
25. Ара балы (10 грамм пакеттелген) 20
26. Жоғары сұрыпты қара шай 2
27. Ерітілетін табиғи кофе 1
28. Йодталған ас тұзы 20
29. Наубайханалық тығыздалған ашытқы 0,3
30. Лавр жапырағы 0,2
31. Ұнтақталған бұрыш 0,3
32. Қыша ұнтағы 0,3
33. Тағамдық сiрке қышқылы 70 % 0,1
34. Жаңа пiскен картоп 420
35. Жаңа піскен ақ қауданды қырыққабат 130
36. Жаңа пiскен қызылша 40
37. Жаңа пiскен сәбiз 95
38. Жаңа пiскен басты пияз 65
39. Жаңа пiскен сарымсақ 5
40. Жаңа пiскен қияр 50
41. Жаңа пiскен қызанақ 50
42. Томат пастасы 6
43. Жаңа пiскен тәтті бұрыш 20
44. Жаңа пiскен көк (көк пияз, аскөк, желкек) 20
45. Көкөнiс шырыны (миллилитр) 90
46. Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин) 200
47. Кептiрiлген жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік) 20
48. Жемiс-жидек шырыны (миллилитр) 90
49. Поливитаминдi препарат, драже (желтоқсан-мамыр) 1
4-заттай норма
«1500 метр және одан жоғары биiктiктегі биік таулық азық үлесі»
Р/с
№ Өнiмдердің атауы 1 адамға г/күн
1. 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан 350
2. 1-сұрыпты құнарландырылған бидай ұнынан пісірілген нан 400
3. 1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) 100
4. 1-сұрыпты қарақұмық жармасы 30
5. Жоғары сұрыпты сұлы жармасы 10
6. 1-сұрыпты арпа жармасы 10
7. Жоғары сұрыпты тары жармасы 10
8. 1-сұрыпты ұнтақталған арпа жармасы 10
9. Жоғары сұрыпты күріш жармасы 30
10. 1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ) 10
11. Жоғары сұрыпты макарон өнiмдерi (вермишель, түтік кеспе, кеспе) 35
12. 1-санатты сиыр етi 270
13. 1-санатты тауық еті 30
14. Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық 50
15. Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) 140
16. Тауық жұмыртқасы (дана) 1
17. Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 180
18. Айран*, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 60
19. Қаймақ*, майлылығы кемінде 15 % 25
20. Сүзбе*, майлылығы кемінде 9 % 30
21. Мәйектi қатты ірімшiк 35
22. Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % 40
23. Күнбағыс майы 40
24. Құмшекер 60
25. Ара балы (10 грамм пакеттелген) 20
26. Жоғары сұрыпты қара шай 2
27. Ерітілетін табиғи кофе 1
28. Йодталған ас тұзы 20
29. Наубайханалық тығыздалған ашытқы* 0,3
30. Лавр жапырағы 0,2
31. Ұнтақталған бұрыш 0,3
32. Қыша ұнтағы 0,3
33. Тағамдық сiрке қышқылы 70 % 0,1
34. Жаңа пiскен картоп 420
35. Жаңа піскен ақ қауданды қырыққабат 130
36. Жаңа пiскен қызылша 40
37. Жаңа пiскен сәбiз 95
38. Жаңа пiскен басты пияз 65
39. Жаңа пiскен сарымсақ 5
40. Жаңа пiскен қияр* 50
41. Жаңа пiскен қызанақ* 50
42. Томат пастасы 6
43. Жаңа пiскен тәтті бұрыш 20
44. Жаңа пiскен көк* (көк пияз, аскөк, желкек) 20
45. Көкөнiс шырыны (миллилитр) 90
46. Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин) 200
47. Кептiрiлген жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік) 20
48. Жемiс-жидек шырыны (миллилитр) 90
49. Поливитаминдi препарат, драже (желтоқсан-мамыр) 1
Ескертпе:
* оларды беру мүмкін болмаған кезде нормаға сәйкес ауыстырылады.
Осы норма бойынша мемлекет есебiнен теңіз деңгейiнен 1500 метр және одан жоғары биіктікте қызмет атқару (жұмыстарды жүзеге асыру) кезінде мыналар жабдықталады:
1) 1500 метр және одан жоғары биiктiкте орналасқан мерзiмдi қызмет әскери қызметшiлерi, тағылымдамадан (тәжiрибеден) өтетін курсанттар, сондай-ақ осы бөлiмдерге, бөлiмшелерге iссапарға келген әскери қызметшiлер;
2) әскери қызметшілер – жауынгерлік кезекшілік атқарған уақытта;
3) әскери қызметшілер – далалық шығуларға қатысқан уақытта;
4) әскери қызметшілер – тәуліктік нарядта қызмет атқарған кезде;
5) әскери қызметшілер – қарауылда қызмет атқарған кезде;
6) осы нормаға қосымша мемлекет есебiнен теңiз деңгейiнен 3000 метр және одан жоғары биiктіктегі жергілікті жерлерде бiр адамға тәулiгiне 100 грамм сиыр сүтi немесе сүттiң осы мөлшерiне ауыстырылған сүт өнiмдерi, 30 грамм мәйектi қатты ірімшiк, 1 грамм табиғи кофе, 25 грамм жемiс-жидек джемi беріледі.
5-заттай норма
«Арнайы мақсаттағы бөлімшелерге арналған азық үлесі»
Р/с
№ Азық-түлік атауы 1 адамға грамм/күн
1. 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан 350
2. 1-сұрыпты құнарландырылған бидай ұнынан пісірілген нан 400
3. 1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) 10
4. 1-сұрыпты қарақұмық жармасы 30
5. Жоғары сұрыпты сұлы жармасы 10
6. 1-сұрыпты арпа жармасы 10
7. Жоғары сұрыпты тары жармасы 10
8. 1-сұрыпты ұнтақталған арпа жармасы 10
9. Жоғары сұрыпты күріш жармасы 30
10. 1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ) 10
11. Жоғары сұрыпты макарон өнiмдерi (вермишель, түтік кеспе, кеспе) 35
12. 1-санатты сиыр етi 260
13. 1-санатты тауық еті 30
14. Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық 25
15. Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) 120
16. Тауық жұмыртқасы (дана) 1
17. Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 180
18. Айран, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 90
19. Қаймақ, майлылығы кемінде 15 % 45
20. Сүзбе, майлылығы кемінде 9 % 30
21. Мәйектi қатты ірімшiк 40
22. Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % 40
23. Күнбағыс майы 40
24. Құмшекер 70
25. Ара балы (10 грамм пакеттелген) 20
26. Жоғары сұрыпты қара шай 2
27. Ерітілетін табиғи кофе 1
28. Йодталған ас тұзы 20
29. Наубайханалық тығыздалған ашытқы 0,3
30. Лавр жапырағы 0,2
31. Ұнтақталған бұрыш 0,3
32. Қыша ұнтағы 0,3
33. Тағамдық сiрке қышқылы 70 % 0,1
34. Жаңа пiскен картоп 420
35. Жаңа піскен ақ қауданды қырыққабат 130
36. Жаңа пiскен қызылша 40
37. Жаңа пiскен сәбiз 95
38. Жаңа пiскен басты пияз 65
39. Жаңа пiскен сарымсақ 5
40. Жаңа пiскен қияр 50
41. Жаңа пiскен қызанақ 50
42. Томат пастасы 6
43. Жаңа пiскен тәтті бұрыш 20
44. Жаңа пiскен көк (көк пияз, аскөк, желкек) 20
45. Көкөнiс шырыны (миллилитр) 90
46. Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин) 200
47. Кептiрiлген жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік) 20
48. Жемiс-жидек шырыны (миллилитр) 90
49. «Гематоген» биологиялық белсенді қоспа 25
50. Поливитаминдi препарат, драже (желтоқсан-мамыр) 1
Ескертпе:
осы норма бойынша мемлекет есебiнен арнайы мақсаттағы бөлімшелерінің:
1) мерзімді қызмет әскери қызметшілері;
2) әскери жиындарға шақырылған әскери мiндеттілер, әскери даярлаудан өтетін әскери кафедралардың студенттерi, әскери оқу орындарының (әскери факультеттердің) курсанттары – жиындардан (тағылымдамадан) өту кезеңінде, әскери қызметi парашютпен секiрумен байланысты секiру жасаған күндерi жабдықталады;
3) әскери қызметшілер – жауынгерлік кезекшілік атқарған уақытта;
4) әскери қызметшілер – далалық шығуларға (теңізге шығуларға) қатысқан уақытта;
5) әскери қызметшілер – тәуліктік нарядта қызмет атқарған кезде;
6) әскери қызметшілер – қарауылда қызмет атқарған кезде;
7) әскери қызметшілер – парашютпен секірген күндері;
8) әскери қызметшiлер – әскери және арнайы жүктерге (әскери эшелондарға) iлесiп жүру және оларды тасымалдау кезiнде және осы жүктердi қабылдау орнына барған немесе тапсырғаннан кейiн кері қайтқан жолда жабдықталады.
6-заттай норма
«Ұшқыш азық үлесі»
Р/с
№ Азық-түлік атауы 1 адамға грамм/күн
1. 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан 200
2. 1-сұрыпты құнарландырылған бидай ұнынан пісірілген нан 300
3. 1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) 60
4. 1-сұрыпты қарақұмық жармасы 30
5. Жоғары сұрыпты тары жармасы 10
6. 1-сұрыпты арпа жармасы 5
7. 1-сұрыпты ұнтақ жармасы 5
8. Жоғары сұрыпты күріш жармасы 30
9. Жоғары сұрыпты макарон өнiмдерi (вермишель, түтік кеспе, кеспе) 40
10. 1-санатты сиыр етi 300
11. 1-санатты тауық еті 100
12. Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық 30
13. Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) 120
14. Тауық жұмыртқасы (дана) 1
15. Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 150
16. Айран, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 100
17. Қаймақ, майлылығы кемінде 15 % 60
18. Сүзбе, майлылығы кемінде 9 % 75
19. Мәйектi қатты ірімшік 35
20. Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % 40
21. Күнбағыс майы 40
22. Құмшекер 100
23. Ара балы (10 грамм пакеттелген) 40
24. Шоколад 30
25. Жоғары сұрыпты қара шай 1,2
26. Ерітілетін табиғи кофе 2,5
27. Йодталған ас тұзы 20
28. Наубайханалық тығыздалған ашытқы 0,3
29. Лавр жапырағы 0,2
30. Ұнтақталған бұрыш 0,3
31. Қыша ұнтағы 0,3
32. Тағамдық сiрке қышқылы 70 % 0,1
33. Жаңа пiскен картоп 530
34. Жаңа піскен ақ қауданды қырыққабат 100
35. Жаңа піскен қызылша 70
36. Жаңа піскен сәбiз 100
37. Жаңа піскен басты пияз 70
38. Жаңа піскен сарымсақ 5
39. Жаңа пiскен қияр 50
40. Жаңа пiскен қызанақ 50
41. Томат пастасы 6
42. Жаңа пiскен тәтті бұрыш 20
43. Жаңа піскен көк (көк пияз, аскөк, желкек) 20
44. Көкөнiс шырыны (миллилитр) 90
45. Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин) 400
46. Кептiрiлген жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік) 20
47. Повидло немесе жеміс-жидек джемі 30
48. Жемiс-жидек шырыны (миллилитр) 90
49. Шәрбат (қаражидек, итмұрын, қарақат) (миллилитр) 10
50. Поливитаминдi препарат, драже (желтоқсан-мамыр) 1
7-заттай норма
«Жалпы емдiк азық үлесі»
Р/с
№ Азық-түлік атауы 1 адамға грамм/күн
1. 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан 100
2. 1-сұрыпты құнарландырылған бидай ұнынан пісірілген нан 450
3. 1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) 100
4. 1-сұрыпты қарақұмық жармасы 25
5. Жоғары сұрыпты сұлы жармасы 10
6. 1-сұрыпты арпа жармасы 10
7. Жоғары сұрыпты тары жармасы 10
8. Жоғары сұрыпты күріш жармасы 30
9. 1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ) 5
10. Жоғары сұрыпты макарон өнiмдерi (вермишель, түтік кеспе, кеспе) 35
11. 1-санатты сиыр етi 300
12. 1-санатты тауық еті 50
13. Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық 25
14. Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) 120
15. Тауық жұмыртқасы (дана) 1
16. Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 360
17. Айран, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 45
18. Қаймақ, майлылығы кемінде 15 % 45
19. Сүзбе, майлылығы кемінде 9 % 60
20. Мәйектi қатты ірімшік 50
21. Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % 40
22. Күнбағыс майы 35
23. Құмшекер 60
24. Ара балы (10 грамм пакеттелген) 20
25. Жоғары сұрыпты қара шай 2
26. Йодталған ас тұзы 20
27. Наубайханалық тығыздалған ашытқы 0,3
28. Лавр жапырағы 0,2
29. Ұнтақталған бұрыш 0,3
30. Қыша ұнтағы 0,3
31. Тағамдық сiрке қышқылы 70 % 0,1
32. Жаңа пiскен картоп 450
33. Жаңа піскен ақ қауданды қырыққабат 100
34. Жаңа піскен қызылша 40
35. Жаңа піскен сәбiз 90
36. Жаңа піскен басты пияз 70
37. Жаңа піскен сарымсақ 5
38. Жаңа пiскен қияр 50
39. Жаңа пiскен қызанақ 50
40. Томат пастасы 6
41. Жаңа пiскен тәтті бұрыш 20
42. Жаңа піскен көк (көк пияз, аскөк, желкек) 20
43. Көкөнiс шырыны (миллилитр) 90
44. Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин) 200
45. Кептiрiлген жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік) 20
46. Тосап (джем) 5
47. Жемiс-жидек шырыны (миллилитр) 90
48. Поливитаминдi препарат, драже (желтоқсан-мамыр) 1
Ескертпе:
1. Осы норма бойынша мемлекет есебiнен әскери-медициналық және медициналық мекемелерде (әскери госпитальдарда, лазареттерде, емханаларда, стационарлық және басқа да изоляторларда) емделуде немесе тексерiлуде болатын науқастанғандар, ұшқыштар құрамын дәрiгерлiк сараптау бөлiмшелерiнде медициналық тексерiлуде болатын ұшқыштар құрамының әскери қызметшiлерi жабдықталады.
2. Осы нормаға қосымша мемлекет есебiнен әскери госпитальдар мен лазареттерде емделуде және тексерілуде болатын науқастанғандарға – тәулiгiне бiр адамға 45 грамм жас ет, 25 грамм шұжық және ысталған тағамдар, 200 грамм сиыр сүті, 20 грамм ірімшiк, 50 грамм сүзбе, 15 грамм көкөнiс консервілерi және 50 грамм консервіленген компот беріледі.
3. Әскери-медициналық мекемелерде емделуде болатын және жасанды тамақтандырылатын нәрестелерге емдiк үлес орнына тәулiгiне бір нәрестеге 1500 грамм сиыр сүтi, 50 грамм сары май, 20 грамм күрiш, 100 грамм құмшекер және 20 грамм кептiрілген жемiс беруге рұқсат етіледi.
4. Әскери-медициналық мекемелерде науқастанған балалар жанында стационарлық жағдайда болатын аналар, егер нәрестені тек өз сүтiмен тамақтандырған жағдайларда емдік үлес бойынша тағаммен тегін жабдықталады.
5. Азаматтық емдеу мекемелерiнде емделуде болатын әскери қызметшілер осы емдеу мекемесi қолданып жүрген нормалар бойынша барлық науқастанғандармен тең тағаммен тегін жабдықталады.
6. Азаматтық емдеу мекемелерiнде емделуде болатын әскери қызметшiлерді тамақтандыруға азық-түлiк немесе ақша беруге тыйым салынады.
7. Емдiк үлес нормалары бойынша азық-түлiктi ауыстыру науқастанғандарға тағайындалған ауыстыру нормалары бойынша ем-дәмдерге сәйкес жүргiзіледі.
8. Науқастанғандарға дәрігердің тағайындауы және энтеральдық тамақтандыруға медициналық көрсеткіштер бойынша науқастанғандар үшін осы норма стандартты, жартылай элементті және модульдік қоспалармен немесе мақсатты бағытталған әсер ететін қоспаларымен ауыстырылады. Қоспа түрін таңдау және онымен тамақтандыру ұзақтығы медициналық көрсеткіштерге сәйкес жүзеге асырылады. Бір науқастанғанға арналған қоспа мөлшері осы мөлшерде 2000 ккал қуат және 70 грамм белок болған жағдайда тәулігіне 2000 миллилитрден аспауы тиіс.
8-заттай норма
«Күйiк шалған науқастанғандарға арналған емдiк азық үлесі»
Р/с
№ Азық-түлік атауы 1 адамға грамм/күн
1. 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан 100
2. 1-сұрыпты құнарландырылған бидай ұнынан пісірілген нан 450
3. 1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) 100
4. 1-сұрыпты қарақұмық жармасы 25
5. Жоғары сұрыпты сұлы жармасы 10
6. 1-сұрыпты ұнтақ жармасы 10
7. Жоғары сұрыпты тары жармасы 10
8. Жоғары сұрыпты күріш жармасы 30
9. 1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ) 5
10. Жоғары сұрыпты макарон өнiмдерi (вермишель, түтік кеспе, кеспе) 35
11. 1-санатты сиыр етi 300
12. 1-санатты тауық еті 60
13. Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық 30
14. Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) 150
15. Тауық жұмыртқасы (дана) 1
16. Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 310
17. Айран, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 90
18. Қаймақ, майлылығы кемінде 15 % 45
19. Сүзбе, майлылығы кемінде 9 % 50
20. Мәйектi қатты ірімшік 40
21. Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % 45
22. Күнбағыс майы 40
23. Құмшекер 70
24. Ара балы (10 грамм пакеттелген) 20
25. Жоғары сұрыпты қара шай 2
26. Йодталған ас тұзы 20
27. Наубайханалық тығыздалған ашытқы 0,3
28. Лавр жапырағы 0,2
29. Ұнтақталған бұрыш 0,3
30. Қыша ұнтағы 0,3
31. Тағамдық сiрке қышқылы 70 % 0,1
32. Жаңа пiскен картоп 450
33. Жаңа піскен ақ қауданды қырыққабат 100
34. Жаңа піскен қызылша 40
35. Жаңа піскен сәбiз 90
36. Жаңа піскен басты пияз 70
37. Жаңа піскен сарымсақ 5
38. Жаңа пiскен қияр 50
39. Жаңа пiскен қызанақ 50
40. Томат пастасы 6
41. Жаңа пiскен тәтті бұрыш 20
42. Жаңа піскен көк (көк пияз, аскөк, желкек) 20
43. Көкөнiс шырыны (миллилитр) 90
44. Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин) 200
45. Кептiрiлген жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік) 20
46. Тосап (джем) 10
47. Жемiс-жидек шырыны (миллилитр) 90
48. Поливитаминдi препарат, драже (желтоқсан-мамыр) 1
9-заттай норма
«Бүйрек ауруларымен ауыратын науқастанғандарға
арналған емдік азық үлесі»
Р/с
№ Азық-түлік атауы 1 адамға грамм/күн
1. 1-сұрыпты құнарландырылған бидай ұнынан пісірілген нан 300
2. 1-сұрыпты қарақұмық жармасы 30
3. Жоғары сұрыпты сұлы жармасы 10
4. 1-сұрыпты арпа жармасы 10
5. Жоғары сұрыпты тары жармасы 10
6. 1-сұрыпты ұнтақ жармасы 10
7. Жоғары сұрыпты күріш жармасы 30
8. 1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ) 10
9. Жоғары сұрыпты макарон өнiмдерi (вермишель, түтік кеспе, кеспе) 40
10. 1-санатты сиыр етi 100
11. 1-санатты тауық еті 30
12. Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) 120
13. Тауық жұмыртқасы (дана) 1
14. Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 90
15. Айран, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 360
16. Қаймақ, майлылығы кемінде 15 % 40
17. Сүзбе, майлылығы кемінде 9 % 60
18. Мәйектi қатты ірімшік 30
19. Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % 50
20. Күнбағыс майы 30
21. Құмшекер 90
22. Ара балы (10 грамм пакеттелген) 20
23. Жоғары сұрыпты қара шай 1,5
24. Жаңа пiскен картоп 510
25. Жаңа піскен ақ қауданды қырыққабат 110
26. Жаңа піскен қызылша 40
27. Жаңа піскен сәбiз 60
28. Жаңа піскен басты пияз 50
29. Жаңа пiскен қияр 50
30. Жаңа пiскен қызанақ 50
31. Томат пастасы 6
32. Жаңа пiскен тәтті бұрыш 20
33. Жаңа піскен көк (көк пияз, аскөк, желкек) 20
34. Көкөнiс шырыны (миллилитр) 50
35. Жаңа пiскен жемiстер (алма, банан, апельсин) 400
36. Кептiрiлген жемiстер (мейіз, өрік қағы, қара өрік) 50
37. Жемiс-жидек шырыны (миллилитр) 50
38. Консервіленген компот 50
10-заттай норма
«Туберкулезбен және пневмокониозбен сырқаттанған
науқастанғандарға арналған емдік азық үлесі»
Р/с
№ Азық-түлік атауы 1 адамға грамм/күн
1. 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан 150
2. 1-сұрыпты құнарландырылған бидай ұнынан пісірілген нан 400
3. 1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) 50
4. 1-сұрыпты қарақұмық жармасы 20
5. Жоғары сұрыпты сұлы жармасы 10
6. 1-сұрыпты ұнтақ жармасы 10
7. Жоғары сұрыпты тары жармасы 10
8. Жоғары сұрыпты күріш жармасы 30
9. 1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ) 10
10. Жоғары сұрыпты макарон өнiмдерi (вермишель, түтік кеспе, кеспе) 30
11. 1-санатты сиыр етi 200
12. 1-санатты тауық еті 50
13. 1-санатты ішкі мүше өнімдері, бауыр 4
14. Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) 150
15. Шабақ 10
16. Арқан балықтың түйіршікті уылдырығы 5
17. Тауық жұмыртқасы (дана) 1
18. Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 360
19. Айран, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 180
20. Қаймақ, майлылығы кемінде 15 % 30
21. Сүзбе, майлылығы кемінде 9 % 70
22. Мәйектi қатты ірімшік 45
23. Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % 50
24. Күнбағыс майы 20
25. Құмшекер 90
26. Ара балы (10 грамм пакеттелген) 20
27. Жоғары сұрыпты қара шай 2,5
28. Йодталған ас тұзы 20
29. Наубайханалық тығыздалған ашытқы 0,3
30. Лавр жапырағы 0,2
31. Ұнтақталған бұрыш 0,3
32. Қыша ұнтағы 0,3
33. Тағамдық сiрке қышқылы 70 % 0,05
34. Жаңа пiскен картоп 410
35. Жаңа піскен ақ қауданды қырыққабат 150
36. Жаңа піскен қызылша 40
37. Жаңа піскен сәбiз 100
38. Жаңа піскен басты пияз 65
39. Жаңа піскен сарымсақ 5
40. Жаңа пiскен қияр 50
41. Жаңа пiскен қызанақ 50
42. Томат пастасы 6
43. Жаңа пiскен тәтті бұрыш 20
44. Жаңа піскен көк (көк пияз, аскөк, желкек) 20
45. Көкөнiс шырыны (миллилитр) 90
46. Жаңа пiскен жемiстер (алма, банан, апельсин) 200
47. Кептiрiлген жемiстер (мейіз, өрік қағы, қара өрік) 20
48. Қара қарақаттың шәрбаты 30
49. Жемiс-жидек шырыны (миллилитр) 90
50. Поливитаминдi препарат, драже (желтоқсан-мамыр) 1
11-заттай норма
«Жалпыәскери жеке тамақтандыру рационы»
Р/с
№ Азық-түлік атауы 1 адамға грамм/күн
1. Ерекше тартылған бидай ұнынан немесе 2-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген галеталар (50 грамм нан) 300
2. Түрлі ет-өсiмдiк консервілері (250 грамм нан) 500
3. Түрлі ет консервілерi 250
4. Бауыр паштеті 100
5. Жеңіл дәм көкөніс консервілері 100
6. Повидло не жеміс-жидек джемі (20 грамм нан) 40
7. Жоғары сұрыпты қара шай (1,5 грамм пакеттелген) 4,5
8. Қант (10 грамм пакеттелген) 80
Ескертпе:
1. Осы норма бойынша мемлекет есебінен негiзгi азық-түлік үлестерінен ыстық тағам әзiрлеу мүмкiн болмағанда мыналар жабдықталады:
1) әскери қызметшілер – жол жүруде, далалық жағдайларда, оқу-жаттығуларда, маневр жасауда, полигондарда, өз әскери бөлімінен жеке орналасқан бөлімшелерде, зілзалалар және апаттар аудандарында, төтенше жағдайларда, қарулы жанжалдарда, бітімгершілік операцияларында;
2) қарауылдар (командалар) құрамына тағайындалған әскери қызметшiлер, оның iшiнде әскери және арнайы жүктерді (әскери эшелондарды) күзету, қорғау және оларға iлесiп жүру үшін оларды тасымалдау кезiнде және осы жүктердi қабылдау орнына барған немесе тапсырғаннан кейiн кері қайтқан жолда;
3) мерзімді қызмет әскери қызметшілері мен әскери оқу орындарының (әскери факультеттердің) курсанттары – олар демалысқа, іссапарға, жаңа қызмет орнына, запасқа шығарылғандар – тұрғылықты жеріне дейін жол жүргенде;
4) міндетті әскери қызметке шақырылған азаматтар, жиынға (тағылымдамаға) шақырылған әскери міндеттілер мен әскери даярлықтан өтетін студенттер – жергілікті әскери басқару органынан әскери қызмет өткеру, жиындардан (тағылымдамадан) өту жеріне бару туралы тиісті бастықтың бұйрығы шыққан күннен бастап;
5) әскери оқу орындарына түсу үшін әскери жиындарға жіберілетін мерзімді қызмет әскери қызметшілері, сондай-ақ әскерге шақырылушылар – оқуға қабылданғанға дейін және қабылдаудан бас тартқан жағдайда әскери оқу орнынан тұрғылықты жеріне жеткенге дейін жол жүру үшін қажетті кезеңде.
2. Осы рацион бойынша үзбей тамақтандыру жеті тәуліктен аспауы тиіс.
3. Жауынгерлiк және оларға теңестірілген іс-қимылдарды жүргізу (шекаралық операцияларын, iздестiруді жүргiзу, қауіпті бағыттарда Мемлекеттiк шекараның күзетiн күшейтуге күштердi тарту, жауынгерлiк кезекшілікті атқару) кезінде мерзімі үш тәулiктен асатын тұрақты орналасқан жерiнен кеткен жағдайларда командалар үшін бір әскери қызметші есебі бойынша қосымша:
1 жиынтық портативті қыздырғышпен;
1 дана консервіні және қорапты ашқышпен;
6 дана желге, суға төзімді сіріңкемен;
3 дана қағаз майлықпен;
6 дана суды зарарсыздандыруға арналған құралдармен;
3 дана пластмассадан жасалған қасықпен жабдықталады.
12- заттай норма
«Арнайы мақсаттағы бөлімшелерге арналған жеке тамақтандыру рационы»
Р/с
№ Азық-түлік атауы 1 адамға грамм/күн
1. Ерекше тартылған бидай ұнынан немесе 2-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген галеталар (50 грамм нан) 300
2. Бауыр паштеті 100
3. Түрлі ет-өсiмдiк консервілері (250 грамм) 500
4. Түрлі ет консервілерi 250
5. Жылқы етінен шикілей қақталған (жылумен кептірілген) өнімдер 50
6. Консервіленген, стерильді балқытылған ірімшік 50
7. Қант қосылған қоюландырылған қаймағы алынбаған сүт 90
8. Дражедегі шоколад 100
9. Мейіз, өрік қағы, жаңғақ 60
10. Жоғары сұрыпты қара шай (1,5 грамм пакеттелген) 3
11. Ерітілетін табиғи кофе 2
12. Қант (10 грамм пакеттелген) 80
13. Йодталған ас тұзы 5
Ескертпе:
1. Осы норма бойынша мемлекет есебінен негiзгi азық-түлік үлесінен ыстық тағам әзiрлеу мүмкiн болмағанда мыналар жабдықталады:
1) 5-норма бойынша жабдықталатын әскери қызметшілер – жол жүруде, далалық жағдайларда, оқу-жаттығуларда, маневр жасауда, полигондарда, өз әскери бөлімінен жеке орналасқан бөлімшелерде, зілзала және апаттар аудандарында, төтенше жағдайларда, қарулы жанжалдарда, бітімгершілік операцияларында;
2) арнайы мақсаттағы бөлiмшелерінің мерзімді қызмет әскери қызметшілері – жол жүруде;
3) 4-норма бойынша тегін тамақтанумен қамтамасыз етілуге құқығы бар әскери қызметшілер, 1500 метр және одан да жоғары биіктікте орналасқан әскери бөлімдер мен бөлімшелерде тағылымдамадан (тәжірибеден) өтетін курсанттар, сондай-ақ осы бөлімдерге, бөлімшелерге іссапарға келген әскери қызметшілер – негізгі үлестен ыстық тағам дайындау мүмкін болмағанда.
2. Осы рацион бойынша үзбей тамақтандыру жеті тәуліктен аспауы тиіс.
3. Жауынгерлiк және оларға теңестірілген іс-қимылдарды жүргізу (шекаралық операцияларын, iздестiруді жүргiзу, қауіпті бағыттарда Мемлекеттiк шекараның күзетiн күшейтуге күштердi тарту, жауынгерлiк кезекшілікті атқару) кезінде мерзімі үш тәулiктен асатын тұрақты орналасқан жерiнен кеткен жағдайларда командалар үшін бір әскери қызметші есебі бойынша қосымша:
1 жиынтық портативті қыздырғышпен;
1 дана консервіні және қорапты ашқышпен;
6 дана желге, суға төзімді сіріңкемен;
3 дана қағаз майлықпен;
3 дана гигиен